Radio 5

Będzie można suszyć zioła, tłoczyć oleje

Sobolewo

Od przyszłego roku, w podsuwalskim Sobolewie będzie można wysuszyć owoce i zioła, wytłoczyć sok lub olej oraz zrobić dżemy. Gmina Suwałki otrzymała bowiem unijne dofinansowanie na budowę inkubatora przetwórstwa lokalnego. W ramach inwestycji, przy remizie OSP, powstanie budynek wyposażony w nowoczesne linie technologiczne do produkcji olejów zimnotłoczonych, syropów, dżemów i konfitur, suszenia ziół, owoców i warzyw oraz produkcji mącznej. Z oferty inkubatora będą mogli skorzystać mieszkańcy oraz turyści odwiedzający region. Opłata będzie niewielka, obejmie jedynie koszt zużytych mediów do przeprowadzonego procesu technologicznego.

Jak mówi Zbigniew Mackiewicz, wójt gminy Suwałki, w województwie podlaskim działają dwa takie obiekty i cieszą się sporym zainteresowaniem. Wszystko wskazuje, że podobnie będzie w Sobolewie, gdzie na czele miejscowej sołtys prężnie działa koło gospodyń wiejskich zainteresowane przedsięwzięciem.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2020/06/susz-mp3.mp3?_=1

Koszt przedsięwzięcia szacowany jest na ponad pół miliona złotych, z czego ponad 60 procent to pomoc unijna.

Autor: AP

źródło: Gmina Suwałki