Sezon na grzyby w pełni, dlatego pracownicy ełckiego sanepidu przypominają o zasadach bezpiecznego grzybobrania.
Od początku roku do końca sierpnia w Polsce odnotowano 12 zatruć grzybami. Na szczęście od kliku lat takich zdarzeń nie było na terenie powiatu ełckiego.
Jak mówi Bogdan Wlizło z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ełku, podstawowa zasada to zbieranie tych grzybów, co do których nie mamy żadnych wątpliwości.
Grzyby powinno się zbierać do przewiewnych koszyków, a nie reklamówek. To dlatego, że grzyb, który ulegnie zaparzeniu może wywołać zatrucie pokarmowe.
W przypadku wątpliwości, czy dany grzyb jest jadalny, można skorzystać z pomocy pracowników sanepidu.
Bardzo ważne jest też, by grzybów nie podawać dzieciom, osobom starszym i osobom mającym kłopoty z układem pokarmowym.
Jeżeli po spożyciu grzybów występują takie objawy jak nudności, bóle brzucha, biegunka lub gorączka należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.