Radio 5

Co zrobić z nadwyżkami ze świątecznego stołu?

Ełk, Giżycko, Olecko

– Nie marnuj żywności po świętach, nadwyżki przekaż do Jadłodzielni – apeluje Emilia Borawska, twórczyni i opiekunka ełckiego miejsca dzielenia się jedzeniem.

Jadłodzielnia w Ełku działa już prawie dwa lata. Powstała po to, by ratować żywność, która jeszcze nadaje się do spożycia. Każdy może tu przyjść i zostawić jedzenie, którego już nie potrzebuje. Każdy może też zabrać coś, na co ma ochotę.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2019/12/jadlo1.mp3?_=1

Mówiła Emilia Borawska.

Najwięcej żywności do Jadłodzielni trafia po świętach. To wtedy mieszkańcy miasta przekazują potrawy, których nie są już w stanie zjeść.

Aby żywność się nie marnowała, w Ełku działa „ratownik żywności”. To wolontariusz, który dyżuruje „pod telefonem” i odbiera nadwyżki jedzenia, by zostawić ją w Jadłodzielni.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2019/12/028_Radio5.mp3?_=2

Numer do „ratownika żywności” to 513-703-724.

Jedzenie przekazywane do Jadłodzielni musi być zapakowane i oznaczone datą przygotowania.

Oprócz Ełku punkty ratowania żywności działają w Olecku i Giżycku.

Źródło: Radio 5
Autor artykułu: wk