Radio 5

Dzień zdrowego jedzenia

W środę (08.11) obchodzony był Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Został on zainicjowany w 2007 roku, aby promować zdrowe żywienie. Wpajanie dobrych nawyków, regularne spożywanie posiłków oraz świadomość konsekwencji złej diety jest szczególnie ważna wśród najmłodszych. – Najłatwiej jest kierować się piramidą żywieniową – mówi Ewa Korneluk, diabetolog.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2017/11/c1-3.mp3?_=1

Podstawą zdrowego żywienia jest jedzenie śniadań, gdyż dostarcza ono organizmowi energii. Rozpoczynanie dnia bez posiłku wpływa źle na samopoczucie i koncentrację. Jak mówiła Korneluk odpowiednia dieta jest podstawą do dobrej kondycji i zdrowia.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2017/11/c2-2.mp3?_=2