Kulinarnych skarbów jezior poszukiwali w niedzielę (28.08.) odwiedzający ełckie Centrum Edukacji Ekologicznej. Wszystko za sprawą kolejnej edycji imprezy „Frutti di Lago”, organizowanej wspólnie przez CEE i Ełckie Stowarzyszenie Ekologiczne.
Impreza tradycyjnie rozpoczęła się rajdem rowerowym, na terenie Centrum przygotowano również liczne atrakcje dla najmłodszych i darmową wypożyczalnię kajaków. Gwoździem programu były jednak wspomniane kulinarne skarby jezior, czyli ryby. O tym, jak je przyrządzać uczestnicy mogli dowiedzieć się podczas pokazu kulinarnego Wojciecha Charewicza. Znany kucharz i miłośnik ryb zdradził publiczności sposoby na przygotowanie smacznego, pożywnego i zdrowego posiłku.
– Tym razem zaprezentowałem dwa dania – powiedział reporterowi Radia 5 Charewicz.
Wojciechowi Charewiczowi towarzyszyła dr Aleksandra Czarnewicz Kamińska, dietetyk i trener żywieniowy. Publiczność mogła dowiedzieć się od niej jak postępować z rybami, by nie straciły wartości odżywczych oraz jak przygotowywać zbilansowane posiłki. W rozmowie z reporterem Radia 5 specjalistka przyznała, że w polskim społeczeństwie wciąż jest wiele niezdrowych nawyków żywieniowych, ale na szczęście zaczyna się to zmieniać.
Jak co roku, impreza przyciągnęła liczne grono osób zainteresowanych poznawaniem kulinarnych ciekawostek i nowych smaków. Jak przyznawali uczestnicy, podczas „Frutti di Lago” można się dużo nauczyć, nie tylko nowych receptur, ale również zasad zdrowego żywienia.
Projekt „Frutti di Lago czyli Kulinarne Skarby Jezior” finansowany z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie.