Radio 5

Frutti di Lago

Kulinarnych skarbów jezior poszukiwali w niedzielę (28.08.) odwiedzający ełckie Centrum Edukacji Ekologicznej. Wszystko za sprawą kolejnej edycji imprezy „Frutti di Lago”, organizowanej wspólnie przez CEE i Ełckie Stowarzyszenie Ekologiczne.

Impreza tradycyjnie rozpoczęła się rajdem rowerowym, na terenie Centrum przygotowano również liczne atrakcje dla najmłodszych i darmową wypożyczalnię kajaków. Gwoździem programu były jednak wspomniane kulinarne skarby jezior, czyli ryby. O tym, jak je przyrządzać uczestnicy mogli dowiedzieć się podczas pokazu kulinarnego Wojciecha Charewicza. Znany kucharz i miłośnik ryb zdradził publiczności sposoby na przygotowanie smacznego, pożywnego i zdrowego posiłku.

– Tym razem zaprezentowałem dwa dania – powiedział reporterowi Radia 5 Charewicz.

https://radio5.com.pl/wp-content/uploads/2016/08/frutti-di-lago-clip-1.mp3?_=1

Wojciechowi Charewiczowi towarzyszyła dr Aleksandra Czarnewicz Kamińska, dietetyk i trener żywieniowy. Publiczność mogła dowiedzieć się od niej jak postępować z rybami, by nie straciły wartości odżywczych oraz jak przygotowywać zbilansowane posiłki. W rozmowie z reporterem Radia 5 specjalistka przyznała, że w polskim społeczeństwie wciąż jest wiele niezdrowych nawyków żywieniowych, ale na szczęście zaczyna się to zmieniać.

https://radio5.com.pl/wp-content/uploads/2016/08/frutti-di-lago-clip-2.mp3?_=2

Jak co roku, impreza przyciągnęła liczne grono osób zainteresowanych poznawaniem kulinarnych ciekawostek i nowych smaków. Jak przyznawali uczestnicy, podczas „Frutti di Lago” można się dużo nauczyć, nie tylko nowych receptur, ale również zasad zdrowego żywienia.

https://radio5.com.pl/wp-content/uploads/2016/08/frutti-di-lago-clip-3.mp3?_=3

Projekt „Frutti di Lago czyli Kulinarne Skarby Jezior” finansowany z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki  Wodnej w Olsztynie.