Radio 5

Gotowali pod okiem szefa kuchni. Posiłek trafił do potrzebujących

Ełk

Zupę dyniową pod okiem mistrza kuchni Wojtka Masiewicza, przygotowały w czwartek (23.01) dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Ełku.

Warsztaty z kucharzem wygrała w internetowej licytacji Emilia Borawska, koordynująca działania Akcji-Reakcji. To nieformalna grupa, która niesie pomoc między innymi osobom bez stałego adresu zamieszkania.

Emilia Borawska zdecydowała, że wygraną podzieli się z wolontariuszami – uczniami ełckiej „trójki”, którzy od września aktywnie włączyli w przedsięwzięcia realizowane przez Akcję-Reakcję.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2020/01/akcja1.mp3?_=1

Uczniowie mieli okazję pracować w profesjonalnie wyposażonej kuchni Zespołu Szkół nr 6 w Ełku. „Rolniczówka” i wolontariusze Akcji-Reakcji od lat prowadzą różnego typu akcje, takie jak zbiórki żywności. Wspólny wysiłek podczas warsztatów także przysłużył się potrzebującym. To dla nich gotowały dzieciaki.

Mówi Alicja Tracichleb-Salik z Zespołu Szkół nr 6 w Ełku:

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2020/01/akcja2.mp3?_=2

Szef kuchni Wojtek Masiewicz chwalił młodych pomocników.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2020/01/akcja3.mp3?_=3

Zupa, którą przygotowali wolontariusze i ciepły kompot zostały przekazane najbardziej potrzebującym mieszkańcom miasta. Akcja pomocy osobom bezdomnym odbywa się w każdy wtorek i czwartek o godzinie 17.45 przy dworcu PKP.

Źródło: Radio 5
Autor artykułu: mg