Radio 5

„Gotuj z pasją”

Farszynki ziemniaczano-orkiszowe nadziewane mięsem z jelenia – to danie, które zwyciężyło w tegorocznej edycji konkursu „Gotuj z Pasją”. Organizatorem kulinarnych zmagań jest Zespół Szkół nr 6 w Ełku.
Zwycięskie danie wykonały Wiktoria Gut i Maja Gwizdała z Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2017/05/gotuj1.mp3?_=1

To właśnie farszynki były głównym bohaterem czwartej edycji konkursu „Gotuj z Pasją”.
– W tym roku do rywalizacji stanęły 4 drużyny – mówi Iwona Pierzchała, nauczycielka w Zespole Szkół nr 6 w Ełku.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2017/05/gotuj2.mp3?_=2

Oprócz zwycięskiego dania uczniowie przygotowali również tradycyjne farszynki warmińskie, farszynki mazurskie w kolorze darów lasu oraz farszynki z czerwoną soczewicą i królikiem.

Pięcioosobowe jury w ocenie potraw brało pod uwagę nie tylko ich smak, ale również prezentację i oryginalność w doborze składników. Tu zdecydowanym faworytem okazały się uczennice ze Szczytna.

– To danie, które można podawać w restauracji – mówi o zwycięskiej potrawie kucharz Marcin Budynek, przewodniczący jury.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2017/05/gotuj3.mp3?_=3

Marcin Budynek występował w finale konkursu nie tylko jako członek jury. Dał również pokaz kulinarny. Z pomocą uczniów Zespołu Szkół nr 6 w Ełku przygotował swoją wersję farszynek. Jaki jest więc sekret na sukces tego dania?

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2017/05/gotuj4.mp3?_=4

Drugie miejsce w konkursie zajęli uczniowie z Lidzbarka Warmińskiego, a trzecie reprezentacja Zespołu Szkół nr 6 w Ełku.