Farszynki ziemniaczano-orkiszowe nadziewane mięsem z jelenia – to danie, które zwyciężyło w tegorocznej edycji konkursu „Gotuj z Pasją”. Organizatorem kulinarnych zmagań jest Zespół Szkół nr 6 w Ełku.
Zwycięskie danie wykonały Wiktoria Gut i Maja Gwizdała z Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie.
To właśnie farszynki były głównym bohaterem czwartej edycji konkursu „Gotuj z Pasją”.
– W tym roku do rywalizacji stanęły 4 drużyny – mówi Iwona Pierzchała, nauczycielka w Zespole Szkół nr 6 w Ełku.
Oprócz zwycięskiego dania uczniowie przygotowali również tradycyjne farszynki warmińskie, farszynki mazurskie w kolorze darów lasu oraz farszynki z czerwoną soczewicą i królikiem.
Pięcioosobowe jury w ocenie potraw brało pod uwagę nie tylko ich smak, ale również prezentację i oryginalność w doborze składników. Tu zdecydowanym faworytem okazały się uczennice ze Szczytna.
– To danie, które można podawać w restauracji – mówi o zwycięskiej potrawie kucharz Marcin Budynek, przewodniczący jury.
Marcin Budynek występował w finale konkursu nie tylko jako członek jury. Dał również pokaz kulinarny. Z pomocą uczniów Zespołu Szkół nr 6 w Ełku przygotował swoją wersję farszynek. Jaki jest więc sekret na sukces tego dania?
Drugie miejsce w konkursie zajęli uczniowie z Lidzbarka Warmińskiego, a trzecie reprezentacja Zespołu Szkół nr 6 w Ełku.