GOTUJEMY OSZCZĘDNE DANIA Z PRODUKTAMI Z BIEDRONKI
Wszystkie lady sklepowe są pełne surowych, w połowie lub w pełni gotowych produktów. W przypadku braku czasu na gotowanie można kupić półprodukt i szybko podgrzać go lub zagotować. Pyszny obiad też może być szybki. Jednak jeśli jesteś zwolennikiem gotowania wszystkiego samodzielnie, a dodatkowo nie lubisz przepłacać, oto recepta na kompleksowy obiad, który przygotujesz z produktów zakupionych w Biedronce.
Chcesz zaoszczędzić jeszcze więcej? W tym artykule podajemy produkty według stanu na lipiec 2020 r. Nie oznacza to jednak, że nie kupisz ich taniej: nowa gazetka Biedronka pomoże Ci kupić produkty i zaoszczędzić na nich naprawdę wysoką kwotę. Przejdźmy do menu (na 3-4 osoby).
Sałatka z jabłek i marchwi
Będziesz potrzebować:
– Marchew: 300 g
– Jabłka: 150 g
– Rodzynki: 50 g
– Śmietana lub jogurt naturalny: 100 g (najtaniej kupisz w Biedronce)
Jabłka i marchew zetrzeć na tarce, wymieszać, dodać śmietanę i namoczone rodzynki. Podczas serwowania sałatkę umieścić w misce sałatkowej, udekorować plasterkami jabłka i marchewki.
Zupa “domowa”
– Kapusta: 100 g
– Ziemniaki: 400 g
– Marchew: 50 g
– Cebula: 50 g
– Ogórki kiszone: 60 g
– Masło: 20 g
– Bulion lub woda: 700 g
Ziemniaczki, masło oraz mięso do bulionu najtaniej kupisz w Biedronce.
Ugotować bulion. Podsmażyć na patelni cebulę, następnie dodać do niej startą marchew, a kolejno dodać do gotującego się bulionu pokrojoną kapustę, ziemniaki, zasmażaną marchewkę. Gotować przez około 30 minut. Na samym końcu dodać ogórki kiszone i masło. Nie należy zapomnieć też o dodaniu soli i przypraw (według uznania).
Tłuczone ziemniaki
– Ziemniaki: 1 kg;
– Mleko: 250 ml;
– Masło: 50 g.
Wszystkie te produkty ze zniżką kupisz w Biedronce.
Obrać ziemniaki. W zależności od wielkości ziemniaków pokroić na połówki lub ćwiartki, aby szybciej się ugotowały. Włożyć do garnka z wodą, a po zagotowaniu gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać masło. Rozgnieść ziemniaki za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać gorące mleko. W celu podania na stół tłuczone ziemniaki wyłożyć na talerz, a na ich powierzchni zrobić dekoracyjny wzór łyżką, polać masłem, posypać posiekanymi ziołami.
Kotlety
Składniki:
– Mięso mielone – 0,5 kg. Możesz wykorzystać zarówno klasyczne, jak i wołowo-wieprzowe. Możesz także zrobić kotlety drobiowe;
– Jedna sucha kajzerka;
– Cebulka (niewielka), starta lub posiekana;
– Jajko – 1 szt;
– Pieprz i sól (według uznania);
– Bułka tarta (ok. 100 gramów).
Aby kotlety były soczyste, mięso mielone warto przygotować samodzielnie, ponadto część mięsa powinna zawierać tłuszcz, który po usmażeniu zmiękcza włókna mięsne, a kotlety dzięki temu nie będą suche i twarde.
Bułkę (bez skórki) dodać do mięsa, zalać wodą w ilości pół szklanki, moczyć przez 5 minut. Woda powinna dobrze namoczyć chleb. Pokroić cebulę. Przepuścić mięso przez maszynkę do mięsa. Dodać do mięsa namoczony chleb, cebulę, jajko, sól i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić przygotowane mięso na 10-15 minut, a następnie ukształtować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej. Piec z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni.
Jak widzisz, korzystając z produktów z Biedronki można samodzielnie ugotować pyszny domowy obiad, który dodatkowo będzie kosztował całkiem niedużo. Jeśli z kolei zdecydujesz się kupić w tym samym sklepie już gotową zupę, kaszę, kotleta i surówkę – zapłacisz prawie 5 razy więcej! Zatem życzymy przyjemnego gotowania!
Artykuł sponsorowany