Radio 5

Jesiotr, emulsja buraczana i chwasty

Od lewej: Kacper Bejlik, Hubert Sylwisty

Wysokie, czwarte miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zdobyli Kacper Bejlik i Hubert Sylwisty z Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach. To najlepszy wynik uczniów CKRu w historii występów szkoły w tej rywalizacji. Konkurs polegał na przygotowaniu potrawy w oparciu o produkty regionalne. Swoje przepisy nadesłało 70 szkół, z czego 10 zakwalifikowało się do finału. Podopieczni Alicji Skoczylas z CKRu zgłosili jesiotra suwalskiego w towarzystwie kresowych soczewiaków z bryndzą podhalańską, kawioru, emulsji buraczanej i jadalnych chwastów. Już samo powtórzenie nazwy wydaje się trudne, a wykonanie jest jeszcze trudniejsze. Nic dziwnego, że udział poprzedziły godziny ćwiczeń i prób. Chodziło o to, aby połączyć regionalne produkty z nowoczesnym wykonaniem.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2017/09/ckr1.mp3?_=1

Zdaniem uczniów to właśnie pomysł urzekł konkursową komisję, która zdecydowała się przyznać im jedno z najwyższych miejsc. Realizacja tez miała jednak swoje znaczenie. Wszystko musiało być zrobione profesjonalnie z precyzyjnym zachowaniem techniki.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2017/09/ckr2.mp3?_=2

Trzeba dodać, że suwalski CKR słynie z zajęć praktycznych. Szkoła od lat stawia na praktykę i sama organizuje liczne konkursy kulinarne, z których relacje można znaleźć na radio5.com.pl. Za wysokie miejsce Kacper Bejlik i Hubert Sylwisty otrzymali nagrodę pieniężną. W przyszłości chcą zostać szefami kuchni.