Konkurs kulinarno-fotograficzny „Wiosna na talerzu” rozstrzygnięty! Rywalizacja prowadzona była w kategorii klad 1-3 oraz 4-6 szkół podstawowych. Zadaniem uczestników było w przypadku dzieci młodszych przygotowanie śniadania. Starsi uczniowie musieli zrobić obiad. Dzieciaki musiały też swoje dania sfotografować.
Mówi Ewa Zuzga, nauczycielka w Zespole Szkół nr 6 w Ełku, które było organizatorem konkursu.
Do rywalizacji stanęły 4 grupy w kategorii klas 1-3- oraz 8 zespołów z klas 4-6 szkół podstawowych. W każdej kategorii wyłoniono 3 najlepsze potrawy. Oceniano przede wszystkim wartość odżywczą i estetykę. A wybór do najłatwiejszych nie należał.
-Wszystkie dania były wiosenne, kolorowe i wyglądały bardzo apetycznie- mówi Elżbieta Brandt, przewodnicząca jury.
W kategorii klas 1-3 najlepsi okazali się uczniowie klasy II b ze Szkoły Podstawowej nr 4, którzy przygotowali „śniadanie na trawie”. Wśród starszych uczniów, w kategorii klas 4-6, najsmaczniejszą potrawę przygotowali Aleksander Wołynko i Jakub Narolski ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Ełku. Chłopcy przygotowali zupę szparagową i pierożki z soczewicą. Chłopcy przyznali, że po raz pierwszy wzięli udział w konkursie kulinarnym, dlatego sukces jeszcze bardziej cieszy i zachęca do gotowania.
Była to pierwsza edycja konkursu . Patronem medialnym wydarzenia było Radio 5.
Wyniki finału I edycji Konkursu „Wiosna na talerzu” :
a) kategoria – szkoły podstawowe klasy 1 – 3 – przygotowanie zdrowego śniadania klasowego i wykonanie prezentacji multimedialnej na podstawie zdjęć:
I miejsce – klasa II b, Szkoła Podstawowa nr 4 im. prof. Władysława Szafera w Ełku – prezentacja pt.„Śniadanie na trawie”
II miejsce – klasa II f, Szkoła Podstawowa nr 3 w Ełku im. Henryka Sienkiewicza
III miejsce – klasa II a, Zespół Szkół Samorządowych w Woszczelach
b) kategoria – szkoły podstawowe klasy 4 – 6 – przygotowanie dania obiadowego z wykorzystaniem rośliny strączkowej, dokumentacja w formie zdjęć :
I miejsce – „Zielono mi…” Zupa – krem ze szpinaku , pierogi z zieloną soczewicą
Wykonanie: Jakub Nagolski kl. 4A, Aleksander Wołynko kl. 4A, Szkoła Podstawowa nr 3 im. Henryka Sienkiewicza w Ełku
II miejsce – „Roladki z kurczaka w trzech kolorach wiosny”
Wykonanie: Alicja Szymkiewicz i Patrycja Orłowska kl. 4c, Szkoła Podstawowa nr 5 im. Marii Konopnickiej w Ełku
III miejsce – „Przygoda z fasolką Damiana i Mikiego”
Wykonanie : Damian Bednarowicz, klasa IV B
Mikołaj Mierzejewski, klasa IV B
Szkoła Podstawowa nr 3 im. Henryka Sienkiewicza w Ełku