Radio 5

Konkurs „Wiosna na talerzu” rozstrzygnięty

Konkurs kulinarno-fotograficzny  „Wiosna na talerzu” rozstrzygnięty! Rywalizacja  prowadzona była w kategorii klad 1-3 oraz 4-6 szkół podstawowych. Zadaniem uczestników było w przypadku dzieci młodszych przygotowanie śniadania.  Starsi uczniowie musieli zrobić obiad. Dzieciaki musiały też swoje dania sfotografować.

Mówi Ewa Zuzga, nauczycielka w Zespole Szkół nr 6 w Ełku, które było organizatorem konkursu.

https://radio5.com.pl/wp-content/uploads/2016/06/wiosna-1.mp3?_=1

Do rywalizacji stanęły 4 grupy w kategorii klas 1-3- oraz 8 zespołów z klas 4-6 szkół podstawowych. W każdej kategorii wyłoniono 3 najlepsze potrawy. Oceniano przede wszystkim wartość odżywczą i estetykę. A wybór do najłatwiejszych nie należał.

-Wszystkie dania były wiosenne, kolorowe i wyglądały bardzo apetycznie- mówi Elżbieta Brandt, przewodnicząca jury.

https://radio5.com.pl/wp-content/uploads/2016/06/wiosna-2.mp3?_=2

W kategorii klas 1-3 najlepsi okazali się uczniowie klasy II b ze Szkoły Podstawowej nr 4, którzy przygotowali „śniadanie na trawie”. Wśród starszych uczniów, w kategorii klas 4-6, najsmaczniejszą potrawę przygotowali Aleksander Wołynko i Jakub Narolski ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Ełku. Chłopcy przygotowali zupę szparagową i pierożki z soczewicą. Chłopcy przyznali, że po raz pierwszy wzięli udział w konkursie kulinarnym, dlatego sukces jeszcze bardziej cieszy i zachęca do gotowania.

https://radio5.com.pl/wp-content/uploads/2016/06/wiosna-3.mp3?_=3

Była to pierwsza edycja konkursu . Patronem medialnym wydarzenia było Radio 5.

Wyniki finału I edycji Konkursu „Wiosna na talerzu” :

a) kategoria – szkoły podstawowe klasy 1 – 3 – przygotowanie zdrowego śniadania klasowego i wykonanie prezentacji multimedialnej na podstawie zdjęć:

I miejsce –  klasa II b, Szkoła Podstawowa nr 4 im. prof. Władysława Szafera w Ełku – prezentacja pt.„Śniadanie na trawie”

II miejsce – klasa II f, Szkoła Podstawowa nr 3 w Ełku im. Henryka Sienkiewicza

III miejsce – klasa II a, Zespół Szkół Samorządowych w Woszczelach

b) kategoria – szkoły podstawowe klasy 4 – 6 – przygotowanie dania obiadowego z wykorzystaniem rośliny strączkowej, dokumentacja w formie zdjęć :

I miejsce – „Zielono mi…” Zupa – krem ze szpinaku , pierogi z zieloną soczewicą
Wykonanie: Jakub Nagolski kl. 4A, Aleksander Wołynko kl. 4A, Szkoła Podstawowa nr 3 im. Henryka Sienkiewicza  w Ełku

II miejsce – „Roladki z kurczaka w trzech kolorach wiosny”
Wykonanie:  Alicja Szymkiewicz i Patrycja Orłowska kl. 4c, Szkoła Podstawowa nr 5 im. Marii Konopnickiej w Ełku

III miejsce – „Przygoda z fasolką Damiana i Mikiego”
Wykonanie : Damian Bednarowicz, klasa IV B
Mikołaj Mierzejewski, klasa IV B
Szkoła Podstawowa nr 3 im. Henryka Sienkiewicza w Ełku