„Tęczowe torciki” i owocowe rolady królowały dziś w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach. W placówce po raz trzeci odbył się szkolny konkurs cukierniczy. Tematem przewodnim tegorocznych wypieków był biszkopt.
– To dało uczestnikom naprawdę wiele możliwości- mówi Marta Urbanowicz, nauczycielka przedmiotów zawodowych i główny organizator rywalizacji.
Uczniowie mieli kilka godzin, by stworzyć swoje desery. Później degustowali je członkowie jury i wydali werdykt. Wszystkim najbardziej smakował mini torcik z masą śmietankowo-krówkową. O wypieku opowiada Kamil Krawcewicz, jeden z autorów.
Oprócz smaku niezwykle ważny okazał się też wygląd i estetyka. Na wysoki poziom wykonania ciast zwracał uwagę Paweł Pojawa, suwalski cukiernik który pracował w największych restauracjach europejskich. – Mile zaskoczyła mnie pomysłowość uczestników. Widać, że uczniowie rzeczywiście mają zacięcie cukiernicze- mówił.