Radio 5

Kucharskie zmagania o miano najlepszych

Ełk

Reprezentacja Ełku zwycięzcą piątej odsłony konkursu kulinarnego „Gotuj z Pasją”.

W Zespole Szkół nr 6 w Ełku młodzi kucharze z regionu, uczniowie kierunków gastronomicznych, rywalizowali o miano najlepszych. W tym roku zmagania powiązane były z obchodami setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. W szranki stanęły drużyny z Ełku, Szczytna i Olsztyna.

Jak mówi Małgorzata Włodarczyk z ZS nr 6 – to wyjątkowa edycja konkursu.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2018/11/gotowanie-1-na-stronę.mp3?_=1

Najlepszą drużyną okazała się ekipa gospodarzy, czyli Karolina Bielecka i Ola Wesołowska, które ugotowały polędwiczki. Drugie miejsce zajęła ekipa z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie a trzecią lokatę kucharze z Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie.

Kucharzy oceniało pięcioosobowe jury. Wśród nich Dariusz Wasiela, zastępca dyrektora olsztyńskiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

– Ocenialiśmy całokształt dania – mówi Wasiela.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2018/11/gotowanie-2-na-stronę.mp3?_=2

Niewykluczone, że dania zaprezentowane 8 listopada na konkursie w Ełku będą źródłem inspiracji innych młodych adeptów sztuki kulinarnej. Przepisy trafią do szkół gastronomicznych w regionie.

Źródło: Radio 5
Autor artykułu: mb, wm