Radio 5

Lodówka, zamrażarka albo bigos

– Zjadamy, zamrażamy, robimy bigos albo przygotowujemy tylko tyle jedzenia, ile potrzeba – mówią o świątecznych posiłkach suwalczanie, których we wtorek (18.04) spotkaliśmy na ulicach miasta. Pytaliśmy, co robią z żywnością, która została im po świętach. W wielu domach po Wielkanocy pozostaje bowiem sporo niezjedzonych przysmaków. Co zrobić, aby się nie zmarnowały?

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2017/04/sonda-z-jedzeniem-po-swietach-01.mp3?_=1

Większość suwalczan, którzy zabrali głos w naszym sondażu zapewniała, że na święta przygotowuje wyłącznie tyle jedzenia ile zje. Niektórzy zamrażają resztki, a mięso wykorzystują do przygotowania bigosu. Wszyscy zapewniają, że nie wyrzucają jedzenia.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2017/04/sonda-z-jedzeniem-po-swietach-02.mp3?_=2

Przypomnijmy, że z pomysłem wykorzystania poświątecznych potraw wyszli organizatorzy akcji Podziel się Posiłkiem z Bezdomnym.  W 40 miastach w Polsce, w tym także w Suwałkach kierowcy charytatywnie zgodzili się odbierać jedzenie i przekazywać je osobom potrzebującym. Swój czas zaoferowało kilkuset kierowców, którzy jeżdżą od domu do domu, by odbierać pożywienie.  Smakołyki bezdomnym można przekazać jeszcze dziś i jutro. Wystarczy wypełnić formularz i czekać na wolontariusza, który odbierze to, co chcemy przekazać potrzebującym.