Radio 5

Marcin Budynek podpowiada, co zrobić z gęsią i rybą

Ełk

W kuchni ełckiej „rolniczówki” praca wre. Powstają tu dania z ryb i nieco zapomnianej dzisiaj gęsiny, z której niegdyś słynął nasz region.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2019/06/Gotowanko.mp3?_=1

Okazją do poszerzenia kulinarnych horyzontów są warsztaty, które prowadzi Marcin Budynek. W szkoleniu uczestniczą właściciele okolicznych restauracji i gospodarstw agroturystycznych.

Znany z telewizyjnych programów kucharz obserwuje, smakuje i podpowiada, w jaki sposób warto uatrakcyjnić swoje menu.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2019/06/Marcin-Budynek-1.mp3?_=2

„Modna” na polskich stołach od wieków była także gęsina. Nieco zapomniana przez ostatnie dekady, teraz ponownie wraca do łask i, jak podkreśla Budynek, warto uczynić z niej atut regionalnej kuchni.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2019/06/Marcin-Budynek-2.mp3?_=3

Organizatorem warsztatów jest Lokalna Grupa Działania „Lider w EGO”. Z możliwości szkolenia się pod okiem mistrza kuchni korzysta 30 osób z Warmii, Mazur i Podlasia.

Źródło: Radio 5
Autor artykułu: mp