Radio 5

Mazurska ryba z ogniska i z grilla

Ełk

Pokaz kulinarny, z degustacją gulaszu z rybami z mazurskich jezior, odbył się w niedzielę (26.08.) przy Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku.

– Na Mazurach wyjątkowe jest to, że lokalna ludność bardzo dobrze zna różnorodne dania z ryb – mówi kucharz Wojciech Charewicz.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2019/08/kuch-mazury.mp3?_=1

Kucharzowi w pokazie asystował aktor, Andrzej Grabarczyk. Jak mówi, atutem ryb jest ich naturalność.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2019/08/andriu.mp3?_=2

Pokazowi kulinarnemu towarzyszył konkurs, w którym zadaniem było uwędzenie ryby na grillu.

Andrzej Beczko, jeden z uczestników, zdradza, jaki jest jego pomysł na grillowanie.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2019/08/ryb-beczko.mp3?_=3

Ryby są smaczne, ale trzeba wiedzieć, jak się z nimi obchodzić. Zapytaliśmy kucharza, Wojciecha Charewicza, jak przygotować się do gotowania.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2019/08/kuch-rady.mp3?_=4

Spotkanie kulinarne współfinansowane było z budżetu Miasta Ełku w ramach projektu „Frutti di Lago, czyli Kulinarne Skarby Jezior”.

Źródło: Radio 5
Autor: tg