Radio 5

„Mazury i Mazurzy… od kuchni”

Ełk

Historia, krajoznawstwo i kulinaria – to trzy filary projektu „Mazury i Mazurzy… od kuchni” realizowanego przez Zespół Szkół nr 6 w Ełku. Jego celami są, między innymi, budzenie zainteresowania kulturą Mazur, propagowanie i pogłębianie wiedzy o regionalnej kuchni, czy integracja międzypokoleniowa.
Pierwszym z cyklu działań w ramach projektu, będą warsztaty kulinarne „Mazurskie warzenie”. Podczas nich uczniowie ZS6, wychowankowie internatu i ełczanie będą przygotowywać tradycyjne dania regionalne.

Renata Harasimik, nauczyciel w Zespole Szkół nr 6:

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2019/03/11-3.mp3?_=1

W odtworzeniu dawnych receptur pomagają szkole pracownicy Muzeum Historycznego. Jak zauważa Jakub Knyżewski z placówki, kartacze wcale nie są tradycyjnym daniem spotykanym na naszych ziemiach.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2019/03/22-2.mp3?_=2

A to dopiero początek projektu, którego działania trwać będą aż do czerwca. W planach są również wycieczki krajoznawczo-turystyczne, konkurs fotograficzny i podsumowująca konferencja w Mazurskim Ośrodku Doskonalenia Nauczycieli – dodaje Alicja Tracichleb-Salik z Zespołu Szkół nr 6

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2019/03/33-1.mp3?_=3

Źródło: Radio 5
Autor: zo