Tajniki specjalistycznej wiedzy kulinarnej i zasad zachowania przy stole, zgłębiają uczniowie Szkoły Podstawowej nr 4 w Ełku. Jest to możliwe dzięki projektom realizowanym w Zespole Szkół nr 6 w Ełku. „Cooking makes fun” oraz „Savoir-vivre dla najmłodszych”, bo o nich mowa, ruszyły we wrześniu. Dzieci wraz z młodzieżą spotykać się będą raz w miesiącu, do zakończenia roku szkolnego, czyli aż do czerwca.
Skąd pomysł na zaproszenie do współpracy piątoklasistów i dlaczego są to dzieci z ełckiej czwórki? Jak mówi Katarzyna Grzymkowska, koordynatorka projektu, społeczność szkolna jest wyjątkowo otwarta na nowe wyzwania i doświadczenia.
Zajęcia prowadzone są w dwóch grupach. W czasie gdy jedni gotują, drudzy zajmują się zdobywaniem wiedzy z zakresu savavoir-vivre. Każde spotkanie rozpoczynają się od części teoretycznej, po czym młodzi przechodzą do działania.
Dzieci najpierw po angielski poznają przepisy, nazwy produktów i urządzeń, po czym przystępują do praktyki. Tu w role mentorów wciela się młodzież z Zespołu Szkół nr 6, która na co dzień gotuje i pracuje w kuchni. Mówi Wiktoria Pieńkowska:
Dzieci z podstawówki przyznają tymczasem, że są zachwycone sposobem prowadzenia zająć i zapewniają, że ze zdobytej wiedzy będą korzystać, choćby w domach.