Radio 5

Najpyszniejsze Drożdżówki Wigierskie

Katarzyna Weisbrod z Suwałk piecze najpyszniejsze drożdżówki w regionie. Mowa o tradycyjnej chałce z wanilią i masłem. To ona najbardziej przypadła do gustu jury konkursu na „Najpyszniejszą Drożdżówkę Wigierską”, który odbył się w niedzielę (25.02) w Pokamedulskim Klasztorze w Wigrach. Drugie miejsce przypadło Barbarze Cichockiej, a trzecie Dorocie Krejpcio. Obie panie pochodzą z terenu parafii w Wigrach. Jak mówi zwyciężczyni, nie spodziewała się wygranej.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2018/02/clip-1.mp3?_=1

W jury konkursu zasiedli między innymi Tadeusz Chołko, wójt gminy Suwałki i Adam Ołów, właściciel jednej z suwalskich piekarni.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2018/02/clip-2.mp3?_=2

– Sekretem pysznych drożdżówek są naturalne składniki, bez konserwantów – mówił w rozmowie z Radiem 5, ksiądz Jacek Nogowski z Fundacji Wigry Pro, organizator konkursu.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2018/02/clip-3.mp3?_=3

Przybyli na konkurs goście i uczestnicy mogli spróbować wszystkich wypieków oraz tradycyjnej, wigierskiej zupy rybnej.