Region
Najsmaczniejszy chleb piecze Artur Warakomski z Suwałk. Mowa o zwycięzcy konkursu Radia 5 na najsmaczniejszy chleb w regionie. W środę (17.10.2018) każdy mógł przynieść do redakcji Radia 5 w Suwałkach i w Ełku chleb własnego wypieku. W sumie do redakcji dotarło kilkadziesiąt bochenków. Po godzinie 13.00 w suwalskiej redakcji zebrało się jury, które oceniło smak, zapach i wygląd chlebów. Były bochenki z żurawiną, nasionami chia, śliwkami i wieloma innymi dodatkami, ale nie zabrakło też tradycyjnych wypieków z mąki razowej, pszennej i orkiszowej. Spośród wszystkich jury wybrało trzy najsmaczniejsze. Pierwsze miejsce przypadło Arturowi Warakomskiemu z Suwałk za chleb z ziarnami słonecznika i dyni.
Druga nagroda trafi do Centrum Kształcenia Rolniczego z Suwałk za tradycyjny żytni chleb. Trzecie miejsce przypadło Ewelinie Rencewicz z Ełku za chleb żytni z orzechami na zakwasie.
– Konkurs na najsmaczniejszy chleb cieszy się niesłabnącą popularnością – powiedział Adam Ołów, właściciel piekarni.
– Ocenianie chlebów nie należy na najprostszych zadań – mówi Jolanta Wirkowska, technolog żywności.
W tym roku wśród jury największą popularnością cieszyły się tradycyjne chleby. Mówi Bernard Maciulewski, dyrektor Centrum Transferu Technologii PWSZ i Janusz Piekarski, kierownik suwalskiej piekarni.
Sponsorem nagród w konkursie była Piekarnia Cymes.