Giżycko
Dyńka pracuje. Bo żeby wymyślić takie przedsięwzięcie, trzeba nie lada głów…
W najbliższy poniedziałek (21.10) i wtorek (22.10) to właśnie dynie pod różnymi postaciami będą okupowały giżycką Twierdzę Boyen. Będą warsztaty gotowania zupy dyniowej i malowania dyni. Wszystko to pod hasłem „Ekonomia Społeczna nie taka straszna”.
Co się pod tą myślą kryje? Wyjaśnia Kamil Purłan z Fundacji Projekt ARCHE, która współtworzy imprezę.
Wielkie święto dyni będzie okazją, żeby ekonomię społeczną promować. Chodzi tu o takie podmioty, jak stowarzyszenia, fundacje i spółki non profit, które nie działają dla zysku.
Wielkie będzie nie tylko samo święto, ale i dynia, która wystąpi w roli rzeźby. Ciosana przez mistrza świata w carvingu Grzegorza Gniecha, pomarańczowa majestatyczność będzie ważyła aż PÓŁ TONY! Co z niej powstanie?
Finał we wtorek (22.10) o 14.00. A szczegółowy program wydarzenia znajdziecie między innymi na profilu facebookowym Fundacji Projekt ARCHE.
Impreza jest otwarta dla wszystkich dyniomaniaków i nie tylko. Obowiązują jedynie bilety wstępu na samą Twierdzę Boyen w standardowych cenach.
Źródło: Radio 5
Autor artykułu: mp