Radio 5

Problem z nową halą targową

Problem z nową halą targową na suwalskim bazarze. Okazuje się, że temperatury wewnątrz budynku osiągają nawet 25 stopni Celsjusza, a dla handlarzy mięsem to prawdziwa tragedia. Niedawno napisali w tej sprawie skargę do Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej, spółki miejskiej zarządzającej bazarem.

– Mięso się psuje, nie pomagają nawet lady chłodnicze, które zbyt szybko się nagrzewają – mówi właścicielka jednego ze stoisk.

https://radio5.com.pl/wp-content/uploads/2016/02/wlascicielka-stoiska-problem-z-nowa-hala.mp3?_=1

Marek Giedrojć z PGK nie kryje, że zna sprawę. Jak wyjaśnia, problem stanowi system grzewczy, który rozprowadza ciepło po całej hali. Jeśli ogrzewanie zostanie zmniejszone, pogorszą się warunki dla klientów oraz właścicieli stoisk z odzieżą.
– Cały czas jednak próbujemy regulować temperaturę tak, by wszystkim odpowiadała – zapewnia Giedrojć.

https://radio5.com.pl/wp-content/uploads/2016/02/giedrojc-problem-z-nowa-hala.mp3?_=2

Tymczasem handlarze zaczynają obawiać się nadejścia lata, kiedy temperatury na zewnątrz osiągną ponad 30 stopni Celsjusza. Nie wszystkich uspokaja fakt, że w budynku będzie klimatyzacja.

Przypomnijmy, że obiekt za ponad 3 miliony złotych powstał w miejsce tak zwanej hali mięsnej – obiektu, który nie spełniał nawet wymogów sanitarnych.