Pszczelarze z regionu prezentowali w Ełku swoje wyroby. W sobotę (10.09) w Ełckim Centrum Kultury odbyła się kolejna edycja Regionalnego Święta Miodu. Ten słodki nektar zyskał popularność nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, ale również właściwościom leczniczym.
Podczas wydarzenia ełczanie mogli spróbować i nabyć tradycyjne miody, m.in. rzepakowy, lipowy, wielokwiatowy i gryczany. Na stoiskach nie zabrakło też miodów smakowych, np. z cynamonem czy imbirem.
– Ludzie pytają o różne rodzaje miodów, bo każdy lubi coś innego – mówi Robert Wiśniewski z pasieki Ranczo w Kaczej Dolinie
Święto Miodu to niewątpliwie najsłodsza impreza organizowana w Ełku.
– W ramach wydarzenia co roku odbywają się dwa konkursy: na najlepszy miód i najlepsze ciasto z miodem – mówi Aneta Werla, dyrektor Ełckiego Centrum Kultury.
Regionalne Święto Miodu odbyło się w Ełku po raz ósmy.