„Święto Ziemniaka” zorganizowali w Giżycku członkowie miejscowego Klubu Rotary. Impreza odbyła się w sobotę (14.10.) na wzgórzu św. Brunona. W roli głównej imprezy oczywiście ziemniaki i to co jest z nimi związane czyli placki, kartoflanka oraz babka ziemniaczana.
– To nowy pomysł na integrację mieszkańców i wspólną tematyczną zabawę, tym razem z ziemniakiem w roli głównej – mówią Andrzej Jelec oraz Marek Stawicki wieloletni członkowie Klubu Rotary.
W programie imprezy nie zabrakło również konkursów kulinarnych m.in. lepienia pyz i kartaczy czy pieczenia placków ziemniaczanych. Sprawdzano m.in. umiejętności w obieraniu czy tarkowaniu.
Faworytem obierania ziemniaków okazał się pan Mariusz, który na co dzień jak sam zdradził jest kucharzem i z obieraniem jest za pan brat.
Panie obierały ziemniaki, a na polowej kuchni opalanej drewnem przygotowano kartoflankę.
Rotarianie zaprosili mieszkańców Giżycka na Święto Ziemniaka na wzgórze św. Brunona, gdzie każdy mógł spróbować dania, którego głównym składnikiem oczywiście był ziemniak .
Jak smakowała kartoflanka ?- pytał reporter Radia 5.
Pogoda niezbyt dopisała, ale to nie przeszkodziło kilkudziesięciu osobom dobrze się bawić.