Gołąbki w nietypowym wydaniu, placek po węgiersku, czy cannelloni z mięsem to tylko niektóre z dań konkursowych, które przygotowywali uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach. Placówka po raz kolejny stała się areną zmagań kulinarnych. – Dla przyszłych techników usług gastronomicznych oraz kucharzy, którzy kształcą się w szkole – rywalizacja jest świetną formą zarówno nauki, jak i zabawy – mówi Jolanta Nikścin, dyrektor placówki.
Tym razem uczniowie przygotowywali dania półmięsne. Jury oceniało między innymi proces przygotowywania potraw, higienę pracy i przede wszystkim smak oraz estetykę podania. – Najbardziej cieszy pomysłowość i zdolności kulinarne uczestników, które na tym etapie kształcenia są naprawdę wysokie – mówi Małgorzata Brzezińska, przewodnicząca jury.
W rywalizacji bezkonkurencyjny okazał się torcik naleśnikowy, który przygotowały Elżbieta Kaszuba i Katarzyna Zyskowska.
Jury wysoko oceniło też zapiekankę makaronową oraz placek po węgiersku, które zajęły odpowiednio drugie i trzecie miejsce. Wyróżnienia otrzymały jednak wszystkie dania, bo wszystkie na to zasługiwały – zgodnie przyznali członkowie jury.