„Smaki świata” poznawali dziś uczniowie ełckich szkół podstawowych. Warsztaty kulinarne odbyły się w ramach projektu „aleMĄDRALE”, który realizuje Szkoła Podstawowa nr 4 w Ełku.
Dzieciaki własnoręcznie przygotowywały potrawy m.in. z kuchni niemieckiej, francuskiej, rosyjskiej, hiszpańskiej i włoskiej.
O swoich daniach opowiadają Maja Truszkowska ze Szkoły Podstawowej nr 4, Kornelia Kiełczewska ze Szkoły Podstawowej nr 9 i Damian Żywno ze Szkoły Podstawowej nr 5.
Warsztaty odbyły się w Zespole Szkół nr 6 w Ełku, a w rolę nauczycieli wcielili się uczniowie klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych.
– Pomoc młodszym kolegom to odpowiedzialne i bardzo przyjemne zadanie – przyznają Kasia Sikorska i Maciej Folejewski.
Projekt „aleMĄDRALE” realizowany jest już po raz drugi. Bierze w nim udział po sześciu uczniów z każdej podstawówki.
– W tym roku chcemy zabrać dzieci w podróż dookoła świata. Zajęcia kulinarne to pierwszy etap tej podróży – mówi Katarzyna Matys, nauczycielka w Szkole Podstawowej nr 4 w Ełku.
Dodatkowo pod koniec maja uczniowie wezmą udział w biegu na orientację. Finał projektu odbędzie się 7 czerwca w Ełckim Centrum Kultury.