Ełk
Troje uczniów z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku zostało wyróżnionych w ogólnopolskim konkursie kulinarnym. W minioną sobotę, w Warszawie, w kulinarne szranki stanęło 10 drużyn ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Ich zadaniem było przygotowanie potrawy z wykorzystaniem produktów zarejestrowanych lub oczekujących na wpis do systemu ochrony regionalnych produktów rolnych w Unii Europejskiej. – By produkt został wpisany na listę, musi spełniać kilka warunków – tłumaczą Karolina Bielecka i Igor Płażewski, uczniowie Zespołu Szkół nr 6.
Na tej liście są m.in. jabłka grójeckie, rogal świętomarciński, oscypek, miód z Sejneńszczyzny i pochodzący z Podlasia ser koryciński. I właśnie takie produkty musiały znaleźć się w daniach konkursowych. Ola Wesołowska i Karolina Bielecka przygotowały polędwiczkę wieprzową, natomiast Igor Płażewski – pierś z kaczki.
Organizatorem konkursu było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni oraz Fundacją Klubu Szefów Kuchni.
Źródło: Radio 5
Autor artykułu: bw