Radio 5

Wyruszyli w „Podróż ze smakiem”

Tajniki kuchni molekularnej poznali uczestnicy kolejnej edycji „Podróży ze smakiem”. To cykliczne wydarzenie, jak co roku przyciągnęło setki miłośników dobrego jedzenia.

Tym razem licznie zebrani ełczanie i przebywający w mieście goście spotkali się na Placu Miejskim. Tam mieli okazję nie tyko zobaczyć, ale i skosztować m.in. dymiącego koktajlu z suchym lodem, sorbetu z pomarańczy, czy lodów o smaku kotleta schabowego.

https://radio5.com.pl/wp-content/uploads/2016/07/molekularna-kuchnia.mp3?_=1

Wydarzeniu tradycyjnie już towarzyszyły konkursy kulinarne oraz pokaz i warsztaty gotowania. Te ostatnie prezentował gość specjalny – Damian Kordas – zwycięzca ubiegłorocznej edycji popularnego telewizyjnego konkursu kulinarnego.

https://radio5.com.pl/wp-content/uploads/2016/07/master.mp3?_=2

Swoje umiejętności zaprezentowali też amatorzy, którzy wzięli udział w tradycyjnym już  konkursie „na słodko i na słono”.
Do pierwszej kategorii zgłoszono 21 deserów, natomiast do drugiej – 17 dań. Jak przyznał Tomasz Andrukiewicz – prezydent miasta – zaskakujący jest poziom przyrządzanych potraw.

https://radio5.com.pl/wp-content/uploads/2016/07/prezydent.mp3?_=3

Smakołykiem na słodko na miarę zwycięstwa okazała się być „pyszna pianka” przygotowana przez panią Anastazję Baranowską. Wśród dań na słono podniebienia jury najbardziej zachwyciła roladka indycza z serem gorgonzola i owocami w wykonaniu pani Angeliki Mulewskiej.

https://radio5.com.pl/wp-content/uploads/2016/07/Anastazja-i-Angelika.mp3?_=4

Podróż ze smakiem to wydarzenie, które wpisuje się w cykl plenerowych wydarzeń kulinarnych. Przed nami jeszcze „Frutti di lago, czyli kulinarne skarby jezior”, „Fiesta Kartofella” oraz „Regionalne Święto Miodu”.