Region
– Zbierajmy tylko te grzyby, które dobrze znamy – apelują Lasy Państwowe. Sezon grzybowy ruszył na dobre. Udanymi zbiorami chwalą się na Facebooku Nadleśnictwa Ełk mieszkańcy Ełku i okolic.
Jednak, wybierając się do lasu, dobrze jest wcześniej rozeznać się w gatunkach grzybów, które można bezpiecznie zbierać i zjadać. Niektóre łatwo jest pomylić z ich trującymi kuzynami. Przykładem może być pieprznik jadalny, czyli popularna kurka, który wyglądem przypomina niejadalną lisówkę pomarańczową.
Lasy Państwowe przygotowały specjalny poradnik w formie PDF-u, który można pobrać na telefon i wykorzystać w czasie grzybobrania. Znajdziemy w nim zdjęcia i opisy grzybów, które można bezpiecznie jeść i dowiemy się, jak odróżnić je od niebezpiecznych – trujących odpowiedników.
Jednocześnie leśnicy przypominają, by osoby, które nie znają się dobrze na grzybach, zbierały tylko te z rurkowymi kapeluszami. Wśród nich nie ma okazów śmiertelnie trujących. Niedoświadczeni grzybiarze zbieranie grzybów blaszkowych powinni sobie odpuścić.
Źródło: Lasy Państwowe
Autor artykułu: mp