Region
Pierwsze, wakacyjne grzyby pojawiły się w lasach regionu. Sprzyja im pogoda, ulewne deszcze przeplatające się z upałami. Pieczarki łąkowe, maślaki, koźlarze, maleńkie kurki, podgrzybki i szlachetne borowiki – takich grzybów szukamy najczęściej. Ale niech zapał do zbierania nie przesłoni nam rozsądku. Toksykolodzy ostrzegają początkujących: zostawcie grzyby blaszkowe. Te jadalne – najczęściej mylone są z trującymi, jak muchomor sromotnikowy. Co roku do szpitali trafiają grzybiarze w ciężkim stanie. Zatrucie grzybami może skończyć się przeszczepem wątroby a nawet śmiercią. Przygodę z grzybami najlepiej rozpocząć w towarzystwie doświadczonego grzybiarza: najlepiej zbierania uczyć się „w terenie”. Póki owocniki są niewielkie, niestety, łatwo o pomyłkę. W weryfikacji zebranych grzybów pomagają Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Suwałkach. O szczegółach Anna Radzewicz, kierownik działu żywienia w suwalskim sanepidzie.
Autor: MZ