Konkurs ziemniaczany odbył się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach. W tym roku jego motywem przewodnim była sałatka ziemniaczana. W kulinarnych zmaganiach wzięli udział uczniowie technikum klas żywieniowych oraz szkoły zawodowej o profilu kucharz. Do przygotowania sałatek młodzież wykorzystała rodzime, dostępne o tej porze roku warzywa: marchew, cebulę, paprykę czy też czerwoną fasolę. Nie zabrakło przetworów konserwowych, takich jak: kukurydza, groszek czy ogórki. Uczniowie serwowali sałatki na chipsach ziemniaczanych, gofrach ziemniaczanych czy też małych tartaletkach. Konkurs poprzedziła prezentacja multimedialna na temat ziemniaka oraz test z wiedzy o ziemniaku. Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Kinga Klejmont, drugie Emilia Tyczkowska i Izabela Bogdan, a trzecie Anna Kozłowska i Anna Podurgiel.