Dania z ziemniakiem w roli głównej królowały w niedzielę (4.09) w Ełku. Wszystko za sprawą imprezy kulinarnej Fiesta Kartofella, która odbyła się w ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej.
Gościem specjalnym tegorocznej edycji wydarzenia był francuski szef kuchni Thierry Ayel, który podczas swojego pokazu przygotował trzy dania. Na przystawkę zaserwował mieszkańcom sałatkę z ziemniakami i serem, jako danie główne policzki wołowe z sosem z czerwonego wina i ziemniakami z ciastem francuskim, a na deser ciasto z batatów z karmelizowanym ananasem, limonką i rumem.
– Ziemniak to bardzo uniwersalny produkt – przyznał francuski kucharz.
Opady deszczu, które towarzyszyły imprezie nie zniechęciły największych miłośników gotowania do wzięcia udziału w konkursie dla publiczności. W kategorii „na słono” zgłoszono 11 dań z wykorzystaniem ziemniaka. W kategorii „na słodko” ten składnik nie był wymagany i jury oceniało 15 deserów.
O swoich wrażeniach smakowych tuż po degustacji mówił Radiu 5 Konrad Siemienkiewicz, dyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Ełku, który był organizatorem wydarzenia.
Danie, o którym mówi dyrektor to pieczeń ziemniaczana z farszem z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami z bazylią wykonana przez Emilię Popławską. Połączenie smaków przypadło do gustu również innym członkom jury, bo ta potrawa przyniosła Pani Emilii zwycięstwo w kategorii „na słono”.
Najlepszym deserem okazało się ciasto „Malinka” przygotowane przez Annę Łojewską, która w konkursie kulinarnym wzięła udział po raz pierwszy.
Kolejna impreza kulinarna w Ełku już w najbliższą sobotę 10 września. W Ełckim Centrum Kultury odbędzie się Regionalne Święto Miodu.