Radio 5

Zupa piwna, farszynki i rogaliki ziemniaczane

SONY DSC

Ełk

Jak gotowało i jadało się dawniej na Mazurach? Mogli się o tym przekonać uczestnicy warsztatów „Mazurskie warzenie” w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku.

Zupa piwna, krem z buraków, farszynki czy rogaliki ziemniaczane z marmoladą – to tylko część dań, które przyrządzono dziś w szkolnej kuchni – wylicza Anna Korzeń, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, która prowadziła warsztaty.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2019/03/123-3.mp3?_=1

Wśród uczestników warsztatów znaleźli się uczniowie ZS nr 6, młodzież z internatu, a także ochotnicy. Wśród nich nasz reporter Zbigniew Ostrowski. Zanim jednak chwycił za patelnię, postanowił przyjrzeć się pozostałym kucharzom i ich pracy.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2019/03/1234-2.mp3?_=2

Cały ten trud byłby jednak daremny, gdyby nie finał warsztatów, czyli degustacja i opowieści o dziejach Mazur i Mazurów. Co najbardziej zaskoczyło uczestników w smaku mazurskich dań?

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2019/03/12345-2.mp3?_=3

Warsztaty „Mazurskie warzenie” to element większego projektu „Mazury i Mazurzy… od kuchni” organizowanego przez Zespół Szkół nr 6 w Ełku. W jego ramach młodzież poznaje historię, kulturę i przyrodę Mazur. Organizatorki planują w najbliższej przyszłości również wycieczkę do Mazurskiego Parku Krajobrazowego i konferencję w Mazurskim Ośrodku Doskonalenia Nauczycieli.

Źródło: Radio 5
Autor: zo