Radio 5

Zwyciężył grillowany tuńczyk

Dania z grilla i słodkości z kasz- to tegoroczne kulinarne konkurencje, z którymi w niedzielę (11.06.) zmierzyli się restauratorzy z regionu i mieszkańcy walczący w „Konkursie o Chochlę Prezydenta Ełku”.
Najważniejsze trofeum powędrowało do kucharzy z ełckiej restauracji „Między wierszami”. Podniebienia jury najbardziej zachwyciła grillowana polędwiczka z tuńczyka podana na czarnej soczewicy i pure z młodej marchewki.
Inne restauracje biorące udział w konkursie przygotowały m.in. grillowane kiełbaski i kaczkę, czy roladkę z wielu rodzajów mięs.
Jak mówi Radiu 5 Dariusz Pankowski, szef kuchni zwycięskiej ekipy, danie które wygrało nie znalazło się w menu restauracji. Po dzisiejszym sukcesie czas to zmienić, dodaje.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2017/06/po-chochli1.mp3?_=1

W konkursie na słodko, bezkonkurencyjny okazał się biszkopt z kaszy jaglanej z musem z białej i czarnej czekolady w wykonaniu pani Angeliki Mulewskiej.
W tym roku specjalny pokaz kulinarny dał Charles Daigneault, uczestnik jednego z popularnych kulinarnych programów. Towarzyszyli mu nieco zestresowani uczniowie z Zespołu Szkół nr 6 w Ełku, którzy przygotowali grillowane owoce i warzywa.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2017/06/po-chochli2.mp3?_=2

Również mieszkańcy i turyści, którzy pojawili się w niedzielę (11.06.)  na Placu Jana Pawła II mogli wrzucić coś na ząb. Na ogromnej patelni przygotowano kurczaka z warzywami i kaszą jaglaną oraz faszerowaną cukinię w wykonaniu szefa kuchni Piotra Wójcika. Ilości produktów użytych do tych dań robią wrażenie.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2017/06/po-chochli3.mp3?_=3

Tomasz Andrukiewicz, prezydent Ełku przyznał, że z roku na rok restauratorzy zaskakują jury konkursu coraz bardziej wyszukanymi daniami.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2017/06/po-chochli4.mp3?_=4

„Konkurs o Chochlę Prezydenta Ełku” to tylko jedna z wielu imprez kulinarnych w mieście. Przed nami m.in. „Fiesta Kartofella”, Frutti di Lago, czy „Podróż ze smakiem”.