Radio 5

Zwyciężyła sielawa na purée z groszku

„Mazurska ryba gotowana w niskiej temperaturze na purée z zielonego groszku” to danie, które zwyciężyło w 13. edycji kulinarnego konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”.

Za tym sukcesem stoją uczniowie Zespołu Szkół nr 6 w Ełku: Hubert Kiełbasiński i Igor Płażewski.

14 kwietnia w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu w finale konkursu spotkało się dziesięć dwuosobowych zespołów ze szkół gastronomicznych z województwa. Zadaniem było przygotowanie potrawy z ryby.

Jak mówią Hubert i Igor, ich danie to połączenie tradycji z nowoczesnością.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2018/04/ryba-1.mp3?_=1

Zwycięstwo w konkursie było poprzedzone godzinami spędzonymi nad dopracowaniem potrawy pod okiem Anny Korzeń – nauczycielki w Zespele Szkół nr 6 i warsztatami z szefem kuchni Danielem Gorczycą. Wysiłek jednak się opłacił i przyniósł miejsce na najwyższym stopniu podium.

https://archiwum.radio5.com.pl/wp-content/uploads/2018/04/ryba-2.mp3?_=2

Warto dodać, że w konkursie wystartowały również Karolina Bielecka i Ola Wesołowska, także uczennice Zespołu Szkół nr 6 w Ełku. Ich danie ze szczupakiem w roli głównej niestety, nie trafiło w kubki smakowe sędziów.