„Mazurska ryba gotowana w niskiej temperaturze na purée z zielonego groszku” to danie, które zwyciężyło w 13. edycji kulinarnego konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla – szansą na sukces”.
Za tym sukcesem stoją uczniowie Zespołu Szkół nr 6 w Ełku: Hubert Kiełbasiński i Igor Płażewski.
14 kwietnia w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu w finale konkursu spotkało się dziesięć dwuosobowych zespołów ze szkół gastronomicznych z województwa. Zadaniem było przygotowanie potrawy z ryby.
Jak mówią Hubert i Igor, ich danie to połączenie tradycji z nowoczesnością.
Zwycięstwo w konkursie było poprzedzone godzinami spędzonymi nad dopracowaniem potrawy pod okiem Anny Korzeń – nauczycielki w Zespele Szkół nr 6 i warsztatami z szefem kuchni Danielem Gorczycą. Wysiłek jednak się opłacił i przyniósł miejsce na najwyższym stopniu podium.
Warto dodać, że w konkursie wystartowały również Karolina Bielecka i Ola Wesołowska, także uczennice Zespołu Szkół nr 6 w Ełku. Ich danie ze szczupakiem w roli głównej niestety, nie trafiło w kubki smakowe sędziów.