Region
Mąka, woda, drożdże i sól. Połączenie tych składników w odpowiednich proporcjach to połowa sukcesu. Druga połowa to dobranie odpowiednich składników – podobno im prościej, tym lepiej.
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. I choć to danie swój rodowód wywodzi z Włoch, dzięki swojej prostocie i smakowi znana jest dziś na całym świecie.
– Dla Włochów jedzenie pizzy to okazja do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół – mówi, pochodzący z Rzymu, szef kuchni Enrico Ercoli, który od ponad roku mieszka w Ełku.
By zasmakować prawdziwej pizzy, wcale nie trzeba jechać do Włoch. Jak twierdzi Enrico Ercoli, z powodzeniem można ją przygotować w domu.
Najpopularniejszą i najprostszą wersją pizzy jest placek w barwach Włoch, czyli Margherita, nazwana na cześć królowej Italii, Małgorzaty Sabaudzkiej.
Źródło: Radio 5
Autor artykułu: bw