26.04.2018
Borówkowo-malinowe chmurki, tarty z owocami leśnymi i bezą, kruche ciasta z jagodami i pianką i wiele, wiele innych słodkości przygotowali w czwartek (26.04) uczniowie Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach. Placówka zorganizowała bowiem szkolny konkurs cukierniczy. Było słodko, wykwintnie i pięknie, bo uczniowie dokładali starań, aby ich prace radowały i podniebienia i oczy. Nas zachwyciły tartaletki z musem malinowym i kremem waniliowym ozdobione kwiatową galaretką 3-D w wykonaniu Emilii Tyczkowskiej.
Kwiatowe galaretki 3-D i pozostałe desery można zobaczyć na radio5.com.pl. Jury najwyżej oceniło kolejno: kruche babeczki z owocowym farszem z kandyzowanym rabarbarem, ciasto trójkolorowe i tartę z owocami leśnymi i bezą. Pod uwagę brano smak, estetykę, ale też pomysłowość, stopień trudności, strój ucznia i organizację pracy. – Wszystko po to, aby uatrakcyjnić proces nauczania – mówi Małgorzata Brzezińska, wicedyrektor szkoły.