19.03.2019
Ełk
Historia, krajoznawstwo i kulinaria – to trzy filary projektu „Mazury i Mazurzy… od kuchni” realizowanego przez Zespół Szkół nr 6 w Ełku. Jego celami są, między innymi, budzenie zainteresowania kulturą Mazur, propagowanie i pogłębianie wiedzy o regionalnej kuchni, czy integracja międzypokoleniowa.
Pierwszym z cyklu działań w ramach projektu, będą warsztaty kulinarne „Mazurskie warzenie”. Podczas nich uczniowie ZS6, wychowankowie internatu i ełczanie będą przygotowywać tradycyjne dania regionalne.
Renata Harasimik, nauczyciel w Zespole Szkół nr 6:
W odtworzeniu dawnych receptur pomagają szkole pracownicy Muzeum Historycznego. Jak zauważa Jakub Knyżewski z placówki, kartacze wcale nie są tradycyjnym daniem spotykanym na naszych ziemiach.
A to dopiero początek projektu, którego działania trwać będą aż do czerwca. W planach są również wycieczki krajoznawczo-turystyczne, konkurs fotograficzny i podsumowująca konferencja w Mazurskim Ośrodku Doskonalenia Nauczycieli – dodaje Alicja Tracichleb-Salik z Zespołu Szkół nr 6
Źródło: Radio 5
Autor: zo