Słuchaj nas online SUWAŁKI | EŁK

Wielkie wyróżnienie cukiernika

03.12.2015

Suwalski cukiernik jednym z autorów prestiżowego albumu. Mowa o Pawle Pojawie, którego przepisy znalazły się w książce „Wykwintne Desery Polskie”. To wyjątkowe dzieło stworzone przez mistrzów cukierników z całego kraju, ilustrowane fotografiami i wzbogacone rysem historycznym polskich deserów. Na uroczystej premierze albumu w warszawskiej restauracji Belvedere nie zabrakło kulinarnych ekspertów, a kolację uświetniła była Para Prezydencka: Anna i Bronisław Komorowscy. Była Pierwsza Dama jest też autorką słowa wstępnego i kilku przepisów, które znalazły się w książce. – Oprócz klasycznych deserów, jak wuzetka, czy sękacz, znalazły się tam też nowoczesne wariacje stworzone z polskich produktów – mówi Janusz Profus, maestro czekolady Wedel, jeden z autorów książki.

Pochodzący z Suwałk Paweł Pojawa, pracował między innymi w należącej do zespołu U2 restauracji The Clarence Hotel oraz przygotowywał desery pod okiem Ryana Bella, ucznia światowej sławy kucharza Gordona Ramseya. Po powrocie do Polski pracował między innymi z Wojciechem Amaro i Marcinem Budynkiem.

Album „Wykwintne Desery Polskie” jest bezpośrednim nawiązaniem do książki „Wykwintna kuchnia polska”, uhonorowanej między innymi trzecią nagrodą w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2013. Jest to jedno z najważniejszych na świecie wyróżnień od wydawnictw kulinarnych.