Słuchaj nas online SUWAŁKI | EŁK

Marcin Budynek podpowiada, co zrobić z gęsią i rybą

27.06.2019

Ełk

W kuchni ełckiej „rolniczówki” praca wre. Powstają tu dania z ryb i nieco zapomnianej dzisiaj gęsiny, z której niegdyś słynął nasz region.

Okazją do poszerzenia kulinarnych horyzontów są warsztaty, które prowadzi Marcin Budynek. W szkoleniu uczestniczą właściciele okolicznych restauracji i gospodarstw agroturystycznych.

Znany z telewizyjnych programów kucharz obserwuje, smakuje i podpowiada, w jaki sposób warto uatrakcyjnić swoje menu.

„Modna” na polskich stołach od wieków była także gęsina. Nieco zapomniana przez ostatnie dekady, teraz ponownie wraca do łask i, jak podkreśla Budynek, warto uczynić z niej atut regionalnej kuchni.

Organizatorem warsztatów jest Lokalna Grupa Działania „Lider w EGO”. Z możliwości szkolenia się pod okiem mistrza kuchni korzysta 30 osób z Warmii, Mazur i Podlasia.

Źródło: Radio 5
Autor artykułu: mp