15.08.2019
Wigry
Jarmark Wigierski, czyli największy odpust w regionie, odbywa się w czwartek (15.08) w podsuwalskich Wigrach. Jak co roku, w święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny na odpust do wigierskiej parafii przybywają tysiące wiernych, a okolice klasztoru roją się od straganów z regionalnym jedzeniem i rękodziełem. Na miejscu są też nasi reporterzy, którzy na żywo zdają relacje z wydarzenia. W przyklasztornych ogrodach przez cały dzień trwa wielka kupiecka wrzawa. – Na miejscu czekają produkty z Suwalszczyzny, ryby, ciasta, sery, słodycze, ale także wyroby tkackie. Jest też dobra muzyka – zapewnia Grażyna Błaszczak z Pokamedulskiego Klasztoru w Wigrach.
– Tego wyjątkowego dnia czcimy Matkę Boską Wniebowziętą, jako patronkę ziemi i bujnej roślinności. Zachęcam wszystkich do przybycia i wymodlenia łask dla siebie i swoich bliskich – mówi ksiądz Jacek Nogowski, prezes Fundacji Wigry-Pro.
Suwalszczyzna słynie z regionalnych smaków. Tych na jarmarku nie brakuje. – Gotujemy słynną zupę rybną z siei – mówi Michał Grnio, mistrz kuchni.
Autor: mz