04.09.2019
Ełk
Weki, konserwy, warzywa i owoce, produkty długoterminowe najczęściej trafiają do Jadłodzielni, która działa od roku w Ełku. Szafa z lodówką, gdzie żywność można pozostawić i skąd potrzebujący mogą ją zabrać, znajduje się w podwórku kamienicy przy ulicy Małeckich 3.
– Dziękujemy za ten rok. Mam nadzieję, że udało się pomóc wielu osobom, a ełczanie, dzięki Jadłodzielni, znaleźli dobry sposób na pozbycie się żywności, której sami nie zdążą zjeść – mówi Emilia Borawska, która zainicjowała całą akcję.
Zdjęcia zamieszczane na Facebooku są sygnałem także dla tych, którzy żywności potrzebują.
Idea podoba się ełczanom, z którymi rozmawialiśmy.
Wielu ełczan waha się, czy zostawić w Jadłodzielni produkty, które już zostały otwarte, jak na przykład cukier czy makaron.
– Można zostawić zaklejone taśmą lub przełożone do innego szczelnego pojemnika, ale naklejajmy kartkę z datą ważności produktu – mówi Borawska.
Więcej o foodsharingu i ratowaniu żywności dowiedzieć się będzie można 8 września w Ełku na Targach EKOnomii Społecznej, między placem Jana Pawła II a targowiskiem miejskim.
Źródło: Radio 5
Autor artykułu: wm