18.10.2019
Suwałki
Coroczne Święto Chleba zorganizowało w piątek (18.10.19) suwalskie Centrum Kształcenia Rolniczego. To dzień, w którym uczniowie mogą wykazać się umiejętnością pieczenia chleba, a szkołę odwiedzają miejscowe piekarnie, prezentując przy tym swoje produkty. W programie jest wypiekanie chleba metodą tradycyjną, degustacja, przygotowanych przez uczniów, wypieków oraz prezentacja na temat pieczenia.
– Takie wydarzenie to szkolna tradycja – mówi Jolanta Nikścin, dyrektor CKR.
Do pieczenia chleba uczniów szkoły nie trzeba zachęcać. Samodzielne przygotowywanie chleba przeżywa bowiem swoisty renesans. Jak mówi Henryka Dębowska, nauczyciel CKR, wiele osób próbuje piec chleby w domach. Bywa nawet, że mamy uczennic, proszą o przygotowany w szkole zakwas i same próbują swoich sił.
Natomiast o tym, jak upiec chleb, opowiadała Alicja Orchowska z II klasy techniku żywienia.
Autor: AP