17.06.2020
Sobolewo
Od przyszłego roku, w podsuwalskim Sobolewie będzie można wysuszyć owoce i zioła, wytłoczyć sok lub olej oraz zrobić dżemy. Gmina Suwałki otrzymała bowiem unijne dofinansowanie na budowę inkubatora przetwórstwa lokalnego. W ramach inwestycji, przy remizie OSP, powstanie budynek wyposażony w nowoczesne linie technologiczne do produkcji olejów zimnotłoczonych, syropów, dżemów i konfitur, suszenia ziół, owoców i warzyw oraz produkcji mącznej. Z oferty inkubatora będą mogli skorzystać mieszkańcy oraz turyści odwiedzający region. Opłata będzie niewielka, obejmie jedynie koszt zużytych mediów do przeprowadzonego procesu technologicznego.
Jak mówi Zbigniew Mackiewicz, wójt gminy Suwałki, w województwie podlaskim działają dwa takie obiekty i cieszą się sporym zainteresowaniem. Wszystko wskazuje, że podobnie będzie w Sobolewie, gdzie na czele miejscowej sołtys prężnie działa koło gospodyń wiejskich zainteresowane przedsięwzięciem.
Koszt przedsięwzięcia szacowany jest na ponad pół miliona złotych, z czego ponad 60 procent to pomoc unijna.
Autor: AP
źródło: Gmina Suwałki