21.11.2016
Suwalskie przedszkola wzięły udział w akcji propagowania zdrowej żywności oraz jedzenia pieczywa. Organizatorem przedsięwzięcia była piekarnia Cymes. Wszystko trwało cztery dni. W akcji wzięły udział: Przedszkole nr 10 przy ul. Nowomiejskiej, Przedszkole nr 3 przy ul. Korczaka, Przedszkole nr 2 przy ul. Waryńskiego i Przedszkole Zielony Zakątek przy ul. Sportowej. W ramach przedsięwzięcia przedszkolaki, pod czujnym okiem pań opiekunek, z dostarczonych przez sponsorów produktów samodzielnie przygotowywały zdrowe i pożywne śniadania. Na stołach znalazło się pieczywo z piekarni Cymes, nabiał z Mony, o warzywa i owoce zadbała hurtownia owocowo – warzywna Jens, a o wędliny Piko. Wspólne przygotowania kończyła degustacja. Podczas śniadań towarzyszyliśmy najmłodszym z naszą kamerą i mikrofonem. Jak powiedziała Radiu 5 Jolanta Wirkowska, technolog żywności w piekarni Cymes samodzielnie przygotowana kanapka jest alternatywą dla gotowych przekąsek i fast-foodów.
Dieta dzieci powinna być zrównoważona odżywczo odpowiednio dla danego wieku, urozmaicona i oparta o produkty wysokiej jakości. – A śniadania to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – mówią dyrektorzy i wychowawcy w przedszkolach, które wzięły udział w akcji. – Staramy się przekonać dzieci do tego żeby podstawą kanapki było ciemne pieczywo – dodawali.
Tymczasem przedszkolaki opowiadały nam o tym co warto jeść na śniadanie żeby być zdrowym i mieć dużo siły.