30.11.2016
Zasady zdrowego odżywiania poznali uczniowie I Liceum Ogólnokształcącym w Ełku. Odbyły się tam dwudniowe warsztaty „Życie na pełnej petardzie, czyli co jeść” prowadzone przez Małgorzatę Meller ze Stowarzyszenia Społeczno-Artystycznego Kultywator.
Młodzież miała okazję ubić śmietanę na masło, wyrobić chleb na zakwasie, a także dowiedzieć się jak przygotować ciasto z wykorzystaniem zdrowych składników. Prowadząca dała uczestnikom kilka rad.
Koordynatorką akcji w szkole jest nauczycielka języka angielskiego, Iwona Malinowska. To ona zachęciła i zmobilizowała uczniów do udziału w przedsięwzięciu. Jak przyznała w rozmowie z reporterką Radia 5, sama jest miłośniczką zdrowego odżywiania się.
Warsztaty zostały zrealizowane dzięki dofinansowaniu z Miejskiego Programu regrantingowego „Ełk, tu działam” realizowanego przez Stowarzyszenie Adelfi w ramach Ełckiego Centrum Obywatelskiego Stacja. Członkowie Szkolnego Klubu Wolontariusza wraz z uczniami i nauczycielami I LO napisali projekt, dzięki któremu udało się im pozyskać 900 zł.
– To dla nas nowe doświadczenia i cieszymy się, że możemy wynieść coś pożytecznego z tych spotkań – mówią uczniowie „czerwonego ogólniaka”.
Zwieńczeniem projektu będzie kiermasz ciast, który odbędzie się w placówce 6 grudnia. Uczniowie przygotują zdrowe smakołyki i będą je sprzedawać kolegom, koleżankom i nauczycielom. Dochód z tej akcji zostanie przekazany na Szlachetną Paczkę.