Słuchaj nas online SUWAŁKI | EŁK

Jak powstają faworki?

22.02.2017

Przygotowania do Tłustego Czwartku idą pełną parą. Widać to przede wszystkim w piekarniach i cukierniach- tam trwa wzmożona produkcja. Cukiernicy mieszają, nadają formę, wypiekają, smażą i przygotowują dla nas pączki, faworki, ale też ciasta i ciasteczka. Z kamerą odwiedziliśmy jedną z ełckich piekarni. W tłusty czwartek opuści ją kilka tysięcy pączków i kilkadziesiąt kilogramów faworków. Wszystko trafi do mieszkańców regionu. Proces powstawania faworków opisał reporterce Radia 5 Radosław Dziewit, cukiernik z 25-letnim doświadczeniem.

Tłusty Czwartek to przede wszystkim pączki. Z marmoladą, lukrem, cukrem pudrem, czy polane czekoladą. Ile osób tyle smaków i preferencji. Na pewno na jednym pączku tego dnia nie można poprzestać. A jak powstają najsmaczniejsze pączki?

A co w tłusty czwartek jedzą cukiernicy?

W Radiu 5 tymczasem kolejna edycja konkursu na najoryginalniejszy i najsmaczniejszy pączek. Jak co roku w Tłusty Czwartek szukamy mistrzów w smażeniu pączków. Na własnoręcznie przygotowane wypieki czekamy w czwartek (23.02.) w godzinach od 8:00 do 15:00 w redakcji Radia 5 przy ul. Małeckich 2 w Ełku. Po południu zgłoszone do konkursu pączki oceni jury. Na mistrzów karnawałowych wypieków czekają atrakcyjne nagrody.