Słuchaj nas online SUWAŁKI | EŁK

Bezpieczne grzybobranie

12.07.2016

Trzy przypadki zatruć pokarmowych spowodowanych grzybami odnotowała w pierwszej połowie tego roku Państwowa Inspekcja Sanitarna. Na szczęście takich zdarzeń od kilku lat nie było w powiecie ełckim. Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przypominają jednak o zasadach bezpiecznego grzybobrania.

Mówi Bogdan Wlizło z ełckiego sanepidu.

Należy pamiętać, że nie ma domowych sposobów na sprawdzenie tego czy grzyb jest jadalny czy trujący. Dlatego nie można sugerować się słodkim smakiem, ładnym kolorem czy zachowaniem grzyba przy styczności ze srebrem. Żadna z tych metod nie jest skuteczna.

Jeśli nie jesteśmy pewni czy grzyby, które zebraliśmy są jadalne. możemy je zanieść do ełckiego sanepidu, gdzie zostaną zbadane.