27.08.2017
Po raz kolejny ryba rządziła w ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku. Podczas niedzielnego (27.09) festynu Frutti di Lago goście placówki mogli się dowiedzieć jak korzystać ze skarbów mazurskiej kuchni. Kulinarnymi opowieściami dzielił się Wojciech Charewicz, znany kucharz i podróżnik, ale także badacz i miłośnik tradycyjnej kuchni mazurskiej. W tym roku zaprezentował ełckiej publiczności wyjątkową zupę ze stynką i sielawą. Jak przyznał w rozmowie z reporterem Radia 5, jest ona jego odkryciem roku.
Wojciechowi Charewiczowi przy gotowaniu asystował znany aktor – Andrzej Grabarczyk. Spotkanie w plenerowej kuchni było okazją do wielu opowieści o pasjach wędkarskich i kulinarnych, jak również historii życia. Jak się okazało, aktor czuje więź z Mazurami i spędza tu niemal każdą wolną chwilę.
Festyn przy Centrum Edukacji Ekologicznej był również możliwością na sprawdzenie się miejscowych w przygotowaniu własnego dania z wykorzystaniem karpia na grillu. Spośród czterech uczestników jury jako najlepszą uznało propozycję Patrycji Jasińskiej, uczennicy Zespołu Szkół nr 6 w Ełku. Zaraz po ogłoszeniu wyników nasz reporter zapytał laureatkę o użyte składniki, które tak oczarowały komisję konkursową
Z powodu warunków pogodowych nie odbył się tradycyjnie towarzyszący piknikowi rajd rowerowy. Pogody nie wystraszyli się za to miłośnicy nordic walking.