08.11.2018
Ełk
Reprezentacja Ełku zwycięzcą piątej odsłony konkursu kulinarnego „Gotuj z Pasją”.
W Zespole Szkół nr 6 w Ełku młodzi kucharze z regionu, uczniowie kierunków gastronomicznych, rywalizowali o miano najlepszych. W tym roku zmagania powiązane były z obchodami setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. W szranki stanęły drużyny z Ełku, Szczytna i Olsztyna.
Jak mówi Małgorzata Włodarczyk z ZS nr 6 – to wyjątkowa edycja konkursu.
Najlepszą drużyną okazała się ekipa gospodarzy, czyli Karolina Bielecka i Ola Wesołowska, które ugotowały polędwiczki. Drugie miejsce zajęła ekipa z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie a trzecią lokatę kucharze z Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie.
Kucharzy oceniało pięcioosobowe jury. Wśród nich Dariusz Wasiela, zastępca dyrektora olsztyńskiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
– Ocenialiśmy całokształt dania – mówi Wasiela.
Niewykluczone, że dania zaprezentowane 8 listopada na konkursie w Ełku będą źródłem inspiracji innych młodych adeptów sztuki kulinarnej. Przepisy trafią do szkół gastronomicznych w regionie.
Źródło: Radio 5
Autor artykułu: mb, wm