17.06.2018
Pod hasłem Kulinarnych Smaków Niepodległości odbyła się w Ełku trzynasta edycji imprezy kulinarnej Chochla Prezydenta. W tym roku mieszkańcy oraz turyści mieli możliwość poznania tradycyjnej kuchni polskiej i tradycyjnych regionalnych potraw.
– Nasza kuchnia przez swoją różnorodność jest jedną z najlepszych na świecie – mówi Artur Urbański, zastępca prezydenta Ełku, a prywatnie miłośnik dobrego jedzenia.
Ci, którzy w niedzielne (17.06) popołudnie odwiedzili Plac Jana Pawła II, mieli okazję, by spróbować naszych narodowych specjałów. Były placki ziemniaczane, chleby domowego wypieku, można było otrzymać zakwas na chleb. Dużą atrakcją była możliwość samodzielnego ubicia masła lub zmielenia mąki za pomocą specjalnie przystosowanego roweru.
Pokazy gotowania prowadził Marcin Budynek, kucharz z Augustowa. Gościem specjalnym tej edycji Chochli Prezydenta Ełku był zwycięzca trzeciej edycji „MasterChef Junior” Bartek Kwiecień.
W tym roku Chochla Prezydenta Ełku trafiła do restauracji: Katering Dietetyczny Ełk-Smażalnia Ryb Rekin w Sędkach.
Źródło: Radio 5
Autor artykułu: wk